Gimnazijos herbas
Gimnazijos herbas

Šilutės r. Žemaičių Naumiesčio gimnazija

Pilietiškumo ir gynybos įgūdžių kursas I kl. mokiniams

Gegužės 22, 23 ir 24 d. Žemaičių Naumiesčio Ia ir Ib klasių moksleiviai dalyvavo pilietiškumo ir gynybos įgūdžių praktiniame kurse, skirtame gerinti mokinių žinias apie nacionalinį saugumą, piliečių vaidmenį valstybės gynyboje, suteikiant jiems praktinių įgūdžių. Mokymus koordinavo pilietiškumo pagrindų mokytojas Jonas Girskis.

Pirmąją dieną devintokai atidžiai klausė svečio evangelikų liuteronų kunigo Valdo Miliausko. Dvasininkas paaiškino, jog niekas kitas už mus nepadarys darbų, o istorija yra linkusi kartotis. Taip pat ir dvasiniai dalykai, konflikuose irgi daug lemia. Kaip pasakojo savo pavyzdžiais V. Miliauksas, jis pats aktyviai padede ukrainiečiams, kurie šiuo metu užpulti agresorės Rusijos.

Lietuvos kariuomenės atsargos pulkininkas Vytautas Reklaitis priminė jauniesiems gimnazistams, kad mes patys turime būti savo krašto šeimininkais. Paaiškinti ekstremalių situacijų ABC padėjo Šilutės rajono savivaldybės civilinės saugos specialistas Rimantas Zimantas.

Vėliau veiksmas persikėlė į lauką, kur du LIetuvos kariuomenės kariai mokino išgyvenimo pagrindų.

Antrąją dieną devintokai buvo mokomi pirmosios medicininės pagalbos suteikimo, susipažino su ginkluote, šaudyba bei įtvirtino jau išmoktus įgūdžius, taip ruošdamiesi rytojaus išbandymui.

Trečią dieną moksleiviai iškeliavo į 5 km žygį, kurio metu reikėjo atlikti įvairias užduotis specialiose stotelėse.

Sėkmingai įveikus mokymų iššūkį, devintokai gavo tai patvirtinančius pažymėjimus.

Pilietiškumo ir gynybos įgūdžių kursas 9 klasių moksleiviams yra bendras Krašto apsaugos bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos projektas.

Praktiniai pilietiškumo ir gynybos įgūdžių mokymai bus tęsiami. Šiais mokslo metais dalyvavo 10 proc. šalies devintokų. Planuojama, jog 2023–2024 m. dalyvaus jau 50 proc., 2024–2025 m. – 100 proc.

Visų trijų dienų įspudžius galima pamatyti galerijoje

 

Puslapis atnaujintas: 2023 gegužės 26